SHEER: 0% / 10% / 50% / 90%   ligth bright medium dark black   FEATURED LANDSCAPE
HOME PAGE - GREEK
HOME PAGE - ENGLISH
HOME PAGE - GERMAN
HOME PAGE - SERVIAN
ligth bright medium dark black
ПЕЛА

Пела (округ)

Префектура Пела (грч. Περιφερειακή ενότητα Πέλλας) је округ у периферији Средишња Македонија и историјској покрајини Егејској Македонији, у северној Грчкој. Управно средиште округа је град Воден (гр:Έδεσσα), а други по величини је Пазар (гр: Γιαννιτσά).

Округ Пела је успостављен 2011. године на месту некадашње префектуре, која је имала исти назив, обухват и границе.

Назив

Областједобиланазивподревној Пели, престоници АнтичкеМакедоније којасеуњојналази.

Природни услови

Mωσαϊκό στoν Αρχαιολογικό Χώρο της Πέλλας

Древна Пела, пре којој је округ добио име

Округ Пела једна је од пограничних и има дугу границу са Македонијом на северу. На истоку се округ граничи са окрузима Килкис и Солун, на југу са окрузима Иматија и Кожани, док се на западу округ Пела граничи са округомЛерин.

Највећи део округа је планински, нарочито на северу (планине Вермиона, преко 2000 м), као и на западу и истоку. За разлику од већег дела, најјужнији део префектуре је равничарски, Солунско поље, веома низак (5-10 м н. в.) и мочваран.

Историја

Најважнији део историје на подручју префектуре Пела везан је за антички градПелу је постао престоница македонског краљевства за време Архилаја I Македонског, а била је престоница и у доба Филипа II и Александра Великог. На основу значаја овог античког локалитета образована је истоимена префектура 1947. године, данас округ.

Подручје округа било је део Османског царства више од 500 година, а некадашње бројно турско становништво исељено је после Грчко-турског рата 1923.

Становништво

По последњим проценама из 2005. године округ Пела је имао око 150.000 становника, од чега око 20% живи у седишту округа, граду Верији.

Етнички састав: Главно становништво округа су Грци, од којих многи воде порекло од избеглица из Мале Азије. Последњих година овде се населио и омањи број насељеника из целог света.

Густина насељености је око 60 ст./км², што је осетно мање од просека Грчке (око 80 ст./км²). Равничарски део на југу је много боље насељен него планинско залеђе на западу и северу.

Из Википедије, слободне енциклопедијеΜέλη ВАЦАТИОН РЕНТАЛС ИН ПЕЛЛА
  Home Members Back  
Share |

Powered By Act Life | Promotion by AddYour.Biz