SHEER: 0% / 10% / 50% / 90%   ligth bright medium dark black   FEATURED LANDSCAPE
HOME PAGE - GREEK
HOME PAGE - ENGLISH
HOME PAGE - GERMAN
HOME PAGE - SERVIAN
ligth bright medium dark black
PIDNA PIERIA

Pydna"

Pidnapicture of Ancient Pydna

Pidna grčkom: Πύδνα, Pydna, ranije i Púdna), bila je grčki grad u drevnoj Makedoniji, najvažniji u oblasti Pieria. Suvremena Pidna je ruralna općina i obalni gradić na sjeveroistočnom dijelu prefecture Pierija. Pidna je smještena na plodnom zemljištu sjeverno od Pierijske ravnice. Na zapadu dominiraju brda i planine, dok se na istoku nalaze plaže Termijskog zaljeva. Pidna je cestom GR-1 E75 povezana s Kitros om. Smještena je sjeverno od, sjeveroistočno od Katerinija, na jugoistoku od Vierije i zapadno od Soluna.

Drevna Pidna

Pidnu su osnovali Eubejci početkom 7. vijeka pne. Grad je osvojio Aleksandar I Makedonski ali je kasnije (prema Tukididu I.131.1) povratio svoju nezavisnost. Atenjani su ga opsjeli 432. pone. Pidnu je pod makedonsku vlast godine 410. pne. Vratio Arhelaj, te ga premjestio dvanaest stadija u unutrašnjost (Diodor 13.14). Atenjani su ponovno zauzeli Pidnu godine 364. pne, ali ju je osam godina kasnije osvojio Filip II Makedonski, sprkos tajnog dogovora kojim se priznaje atenska vlast. Pidnu je Aleksandar Veliki opustošio prilikom svog marša na Perziju, pri čemu je opljačkane i spaljeno 5 riznica. Godine 317. pne Kasandar je opsjeo i osvojio Pidnu, te je dao pogubiti kraljicu-majku  Olimpijadu, koja je tamo bila pokušala pronaći utočište.

Pidna je također poznata kao poprište velike  bitke kod Pidne(22. jun 168. pne.), u kojoj je rimski general Emilije Paul porazio kralja Perzeja, te tako prekinuo vladavinu dinastije Antigonida nad Makdonijom.

O tome gdj se točno nalazio grad vlada spor među historičarima - neki navode današnje selo Kitros a drugi Aloniju.

U području Pidne je  Léon Heuzey za vrijeme arheološke ekspedicije 1867. godine pronašao drevnu makedonsku grobnicu

Suvremena Pyina

Pidna je danas gradić u blizini arheološkog nalazišta. U njemu se nalazi osnovna škola, banke, poštanski uredi, sportki objekti i tradicionalna "Plateia" - grčkitrg.

iz Vikipedije, slobodne enziklopedia

kliknite za uvećanje

picture of Pydna Beach picture of Pydna Beach picture of Pydna Beach picture of Pydna Beach picture of Ancient Pydna picture of Pydna/Pieria picture of Pydna/pierias

  Home Members Back  
Share |

Powered By Act Life | Promotion by AddYour.Biz